Burn-out

Ik ben als “stress en burn-out” coach opgeleid door Dr. Luc Swinnen,  dé referentie als het gaat over stressmanagement. 

In onze samenleving gaan steeds meer mensen gebukt onder stress, die verschillende vormen en verschillende proporties kan aannemen.  

Burn-out

Burn-out is een energieziekte, en kan beter voorkomen dan genezen worden. Zuinig en vooral bewust omgaan met de eigen energie, is de boodschap. Burn-out betekent letterlijk “opgebrand”. De stekker is uit het stopcontact gehaald; de kleinste inspanning vormt een enorme hindernis; men kan het werk niet meer aan en wordt cynischer. 

Aan een burn-out gaat een lange periode van chronische stress vooraf. Kortdurende stress hoort bij het leven en komt vaak voor op het werk, in relaties, … bij bijna alle facetten van het leven. Gewoonlijk komt men daar wel door. Belangrijk is echter de alarmsignalen van chronische stress te herkennen.

Volgende signalen vragen aandacht:

 • vluchtgedrag
 • kritiek
 • vermoeidheid
 • slapeloosheid
 • het gevoel hebben “geleefd te worden”
 • teruggrijpen naar medicatie (kalmerende middelen, slaapmiddelen, vitaminesupplementen…)
 • gebrek aan relativeringsvermogen
 • cynisme
 • negativisme
 • angstgevoelens
 • lichamelijke klachten: hoofdpijn, verkrampte spieren, verteringsproblemen, darmproblemen, …
 • prikkelbaarheid 

Iemand die een burn-out heeft, vertoont altijd een reeks van verschijnselen, die allemaal aanwezig moeten zijn om te spreken van een "echte" burn-out. Het gaat om volgende symptomen:

 1. Uitputting op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak. Men is als het ware opgebrand. Zelfs kleine opdrachten kosten een grote inspanning. Je lichaam dwingt je om het veel kalmer aan te doen en te zoeken naar energie. 
 2. Verlies van zelfvertrouwen. Zonder energie en zonder enthousiasme, kan je immers nog moeilijk geloven in jezelf. 
 3. Sociaal isolement
 4. Cynisme

Het zijn vaak de meest gedreven en vriendelijkste mensen die het eerst een burn-out krijgen. Het zijn vaak zeer toegewijde mensen, die al hun energie gebruiken ten dienste van hun werk of ten dienste van anderen. 

Burn-out in de strikte betekenis wordt meestal veroorzaakt door stress en door het te veel eisen van zichzelf. In een bredere betekenis van "opgebrand zijn", kan burn-out eveneens veroorzaakt worden door lichamelijke stoornissen, zoals ernstige hormonale stoornissen (schildklier, bijnieren), een verstoorde stress-respons, een gebrek aan of een verminderde activiteit van neurotransmitters (dopamine, serotonine, adrenaline), alcoholisme, medicijngebruik... 

Aanpak? 

Een burn-out is een energieziekte. De nog aanwezige energie moet geoptimaliseerd worden. Een optimale energiebalans moet gecreëerd worden. Er wordt gewerkt met flow-elementen, met de creatie van bezieling en met gegevens uit de positieve psychologie. 

Gedrag en emoties worden aangestuurd vanuit onze hersenen. Onze hersenen zijn kneedbaarder dan wat altijd werd gedacht. We leren stap voor stap om, doorgaans in een tiental sessies, meer energie op te bouwen en weerstand te bieden aan energievreters. Het brein wordt als het ware getraind om zich meer op de positieve aspecten te concentreren. De levenskwaliteit zal geleidelijk aan terug toenemen.

Vanuit een orthomoleculair oogpunt, kan het aangewezen zijn om het lichaam tijdelijk te ondersteunen met suppletie. Het herstellen van de hypothalamus-hypofyse-bijnier as is belangrijk. 

De combinatie van beide invalshoeken, levert goede resultaten. 

Groenstraat 59, 3020 Veltem-Beisem
annick.hendrickx@gmail.com
T 0473 75 59 12

Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x